Πως γίνεται τόσοι άνθρωποι γύρω μας να έχουν τόσο όμορφα δόντια και αστραφτερό χαμόγελο ενώ κάποιοι άλλοι που καταβάλουν  πολλές προσπάθειες δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα; Είναι απίστευτο κι όμως η απάντηση βρίσκεται στα παρακάτω 5 βήματα που θα σας οδηγήσουν στο να έχετε αυτό που τόσο θέλατε …ένα αστραφτερό χαμόγελο και υγιή δόντια.

1. Αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο στο βούρτσισμα των δοντιών σας. Το αξίζουν.

Ίσως δε γνωρίζετε ότι το σωστό βούρτσισμα των δοντιών δε διαρκεί πάνω από 2-3 λεπτά τη στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα. Γιατί όμως η διάρκεια του βουρτσίσματος είναι τόσο σημαντική; Αυτό έχει να κάνει με τα μικρόβια .Εκατομμύρια μικρόβια ζουν ,εργάζονται και παίζουν μέσα στο στόμα μας. Σε κανένα άλλο μέρος του σώματος μας δεν υπάρχει τόσο μεγάλη συγκέντρωση μικροβίων. Και αυτό γιατί το στόμα μας γίνεται αποδέκτης όλων αυτών των μικροβίων που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα (αναπνοή) .Επιπλέον οι τροφές που εγκλωβίζονται ανάμεσα στα δόντια μας κατά τη μάσηση παράγουν οξέα τα οποία δημιουργούν την τερηδόνα. Βουρτσίζοντας τα δόντια μας λοιπόν αρκετό χρόνο(2-3 λεπτά) ,απομακρύνομε όλα τα μικρόβια που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα.

2. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα. Ίσως σώσει τα δόντια σας.

Έχετε ακούσει σίγουρα για την αναγκαιότητα χρησιμοποίησης του οδοντικού νήματος. Αλλά σίγουρα δε σας έχουν πει το λόγο που αυτό είναι αναγκαίο. Έχει να κάνει πάλι με τα μικρόβια. Αυτά λοιπόν κρύβονται για να γλιτώσουν από την οδοντόβουρτσα ανάμεσα στα δόντια (στα μεσοδόντια διαστήματα).Εάν μείνουν εκεί κάνουν την ίδια ζημιά (παράγωντας οξέα και δημιουργώντας τερηδόνα)σαν να βρίσκονταν πάνω στα δόντια. Επιπλέον εάν μείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς να απομακρυνθούν εισέρχονται μέσα στα ούλα και τα καταστρέφουν(ουλίτιδα).Χρησιμοποιώντας λοιπόν το οδοντικό νήμα (μία φορά τη μέρα) απομακρύνομε όλα αυτά τα επικίνδυνα μικρόβια.

3. Δεν είναι μόνο τα γλυκά που είναι επικίνδυνα για το χαμόγελο σας

Ξέρετε ότι εκτός από τα γλυκά υπάρχουν κι άλλες τροφές που είναι επικίνδυνες για το χαμόγελο σας; Τα μικρόβια για να ξεκινήσουν τη καταστροφή των δοντιών παράγουν οξέα όπως προαναφέραμε τα οποία βρίσκονται εν αφθονία στους υδατάνθρακες. Υδατάνθρακες περιέχουν εκτός από τα γλυκά και τις σοκολάτες τα φρούτα, τα μπισκότα, τα πατατάκια, το ποπ κόρν κ.α. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνομε για να προστατέψομε τα δόντια μας; Καλό βούρτσισμα μετά τα γεύματα για να απομακρυνθούν  τα υπολείμματα τροφών. Εάν δε μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα ξεπλύνετε το στόμα σας με άφθονο νερό έτσι ώστε να απομακρυνθούν οι περισσότερες τροφές από τα δόντια. Επίσης οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη βοηθούν το καθαρισμό των δοντιών επειδή η μάσηση τους αυξάνει τη ροή των σιαλογόνων αδένων. Το σάλιο δρα σαν μια φυσικά ασπίδα του οργανισμού  ενάντια στη δημιουργία των οξέων που παράγουν οι εγκλωβισμένες τροφές στο στόμα.

4. Σταματήστε να βουρτσίζετε τα δόντια τόσο δυνατά

Είναι απίστευτο αλλά 2 στους 3 ανθρώπους καταστρέφουν μόνοι τους τα δόντια τους βουρτσίζοντάς τα πολύ δυνατά. Τα  δόντια και τα ούλα είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Δεν χρειάζεται δύναμη για να απομακρύνομε από τα δόντια μας τις τροφές. Η μεγάλη πίεση δημιουργεί ουλίτιδα ,αποτριβές στην αδαμαντίνη και ευαίσθητα δόντια. Κάντε συγχρονισμένες κινήσεις σαν να κάνετε μασάζ στα δόντια σας.

5. Ο καφές και το τσιγάρο

Είτε το πιστεύετε είτε όχι ο καφές είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το χαμόγελό σας. Ο καφές βάφει τα δόντια σας καταστρέφοντας το φυσικό άσπρο χαμόγελό σας. Επειδή οι περισσότεροι αργοπίνουν το καφέ τους κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχει μια συνεχής τροφοδότηση με ζάχαρη (που παράγει οξέα) και καφέ. Ο καφές προκαλεί μικρές ρωγμές στην αδαμαντίνη και εισχωρεί μέσα στα δόντια. Αυτές οι μικρές ρωγμές στην οδοντική ουσία (αδαμαντίνη) κάνουν το δόντι ευαίσθητο στα κρύα και ζεστά και συχνά το πολφό (νεύρο) του δοντιού. Το ίδιο συμβαίνει και με τη νικοτίνη που βρίσκεται στο τσιγάρο. Η νικοτίνη εισχωρεί στην αδαμαντίνη και δημιουργεί «λεκέδες». Φανταστείτε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι να απομακρυνθούν αυτοί οι  «λεκέδες» από τα δόντια και πόσο άσχημο είναι αισθητικά.