Το είδος της οδοντόκρεμας δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο αρκεί να είναι φθοριούχος. Το βούρτσισμα των δοντιών γίνεται για να απομακρύνουμε την οδοντική μικροβιακή πλάκα (δηλαδή τη μεμβράνη που σχηματίζουν τα μικρόβια στα δόντια μας) από τις οδοντικές επιφάνειες. Η απομάκρυνση αυτή είναι μηχανική, με άλλα λόγια, ακόμα και με σκέτο νερό να βουρτσίσουμε τα δόντια μπορούμε να αφαιρέσουμε τα μικρόβια αρκεί η τεχνική βουρτσίσματος να είναι σωστή.

Τότε τι χρειάζεται η οδοντόκρεμα;

Η οδοντόκρεμα περιέχει κατ’ αρχάς φθόριο, ο κύριος σύμμαχός μας απέναντι στην οδοντική μικροβιακή πλάκα. Το φθόριο βοηθά στην επαναμεταλλικοποίηση των δοντιών και την ενδυνάμωσή τους και εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροβίων.

Η οδοντόκρεμα περιέχει επίσης σαπωνοποιητικές και αποτριπτικές ουσίες, οι οποίες βοηθούν το βούρτσισμα να γίνει πιο ανεκτό και την αφαίρεση της πλάκας πιο εύκολη. Επίσης περιέχει και αρωματικές ουσίες, ώστε να χαρίζει ευχάριστη και δροσερή αναπνοή κάνοντας το βούρτσισμα ευχάριστο.

Υπάρχουν κάποιες ειδικές οδοντόκρεμες για συγκεκριμένα προβλήματα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται τίποτα παραπάνω από μια κοινή οδοντόπαστα για να βοηθά στο βούρτσισμα των δοντιών. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις που συνιστώνται από τον οδοντίατρο συγκεκριμένες οδοντόπαστες όπως:

  • Ευαίσθητα δόντια: Υπάρχουν ειδικές απευαισθητοποιητικές οδοντόκρεμες που βοηθούν στην ελάττωση της ευαισθησίας της ρίζας στα θερμικά ερεθίσματα.
  • Μικρά παιδιά: Τα μικρά παιδιά μπορούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους με παιδικές οδοντόκρεμες, οι οποίες περιέχουν λιγότερο φθόριο και έτσι δεν υπάρχει φόβος σε τυχόν κατάποσή τους.
  • Πολυτερηδονισμός: Σε καταστάσεις όπου υπάρχει έντονη ανάπτυξη τερηδόνας ειδικές οδοντόκρεμες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φθόριο προσφέρουν μια μεγαλύτερη προστασία

Και να μην ξεχνάμε:

Η οδοντόκρεμα είναι μια πάστα που κάνει πιο ευχάριστο το βούρτσισμα. Σημασία δεν έχει πόσο αφρό κάνει αλλά πόσο καλά γίνεται το βούρτσισμα..